Schimbările pielii la menopauză și ce soluții există?
16/02/2024JuveLook – redă aspectul tineresc într-un mod gradual și natural, stimulând celulele noastre să se regenereze
19/06/2024Antioxidanți și terapii intravenoase
Antioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor din organismul nostru prin neutralizarea radicalilor liberi și a altor molecule reactive care pot dăuna celulelor. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot declanșa reacții chimice care duc la accelerarea procesului de îmbătrânire, la deteriorarea celulelor și a ADN-ului și, în final, la apariția bolilor cronice precum cancerul și boala cardiovasculară.
Antioxidanții pot fi găsiți într-o varietate de alimente, inclusiv fructe și legume proaspete, nuci și semințe, cereale integrale, leguminoase și alte alimente cu conținut ridicat de fibre.
Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără:
- Fructele de pădure, precum afine, zmeură, mure și coacăze
- Fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile și migdalele
- Fructele și legumele colorate, cum ar fi morcovii, spanacul, broccoli, ardeii și roșiile
- Ceaiul verde și negru
- Uleiul de măsline
Există o varietate de antioxidanți care pot fi obținuți din alimente, suplimente alimentare sau prin terapii intravenoase.
Perfuziile intravenoase (IV) sunt o modalitate excelentă de a completa aportul alimentar furnizând direct în fluxul sanguin fluide, electroliți, vitamine, aminoacizi esențiali și alte substanțe necesare proceselor metabolice din organism.
Deși perfuziile nu sunt concepute pentru a înlocui aportul oral, ele sunt utilizate ca suplimente sau alternative pentru a introduce rapid în organism fluidele și nutrienții necesari, ajutând la restabilirea echilibrului și menținerea unei stări optime de sănătate, energie, frumusețe și tinerețe.
Administrarea intravenoasă a antioxidanților poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar, în special la pacienții cu boli cronice și afecțiuni inflamatorii.
Iată câțiva antioxidanți esențiali și rolul lor:
De exemplu, N-acetil-cisteina (NAC) și glutationul sunt antioxidanți cu proprietăți detoxifiante și antiinflamatorii, care pot fi benefice în afecțiuni pulmonare, afecțiuni hepatice și intoxicații acute.
Vitamina C are rol important în susținerea sistemului imunitar și poate fi eficientă în reducerea inflamației, a simptomelor alergice și a reacțiilor inflamatorii în bolile autoimune. De asemenea, contribuie la sinteza colagenului, esențial pentru sănătatea pielii, a țesuturilor conjunctive și a vaselor de sânge.
Vitamina E, vitamina A sunt antioxidanți importanți în protecția celulelor împotriva stresului oxidativ și pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară și la prevenirea unor afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare și neurodegenerative.
CoQ10 joacă un rol esențial în lanțul de transport al electronilor în mitocondrii, contribuind la producerea de energie (ATP). Este esențială în funcționarea optimă a celulelor cu necesități energetice ridicate, cum ar fi celulele musculare și cele ale inimii. Unele studii sugerează că poate avea beneficii în prevenția afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Glutationul: Cheia sănătății metabolice și hormonale
Sănătatea metabolică și hormonală reprezintă pilonii fundamentali ai bunăstării noastre generale. În ultimii ani, s-a descoperit că glutationul, un antioxidant esențial produs natural de corpul nostru, are un impact semnificativ asupra acestor aspecte ale sănătății noastre. Suplimentele cu glutation, orale sau IV, au devenit din ce în ce mai populare pentru beneficiile lor în menținerea și îmbunătățirea sănătății metabolice și hormonale.
Glutationul este o moleculă antioxidantă esențială care se formează în corpul nostru din trei aminoacizi: cisteină, glicină și acid glutamic.
Pe lângă beneficiile legate de reducerea impactului stresului oxidativ, glutationul mai poate ajuta în următoarele situații:
- Reduce deteriorarea celulelor în steatoza hepatică
- Crește sensibilitatea la insulină, în special odată cu înaintarea în vârstă
- Crește mobilitatea la pacienții cu boală arterială periferică
- Reduce simptomele bolii Parkinson
- Poate ajuta la lupta împotriva bolilor autoimune
- Reduce complicațiile în cazul pacienților cu diabet zaharat necontrolat
Sirtuinele sunt o familie de șapte proteine care joacă un rol esențial în sănătatea noastră - de la întreținerea ADN-ului la biogeneza mitocondrială și producția de energie celulară.
Definiția științifică a sirtuinelor este deacetilaze histone dependente de NAD +.
Ce înseamnă să fii dependent de NAD+? Sirtuinele pot funcționa numai în prezența NAD+.
NAD+ înseamnă nicotinamidă adenin dinucleotidă, o coenzimă găsită în toate celulele vii care este esențială pentru metabolismul celular, funcția mitocondrială și sute de alte procese biologice.
Concentrația de NAD+ este determinată de starea nutrițională a celulei și de alți factori, cum ar fi vârsta, iar nivelurile NAD+ scad odată cu vârsta.
Deci, în relația lor cu NAD+, sirtuinele acționează ca senzori metabolici, capabili să înțeleagă starea metabolică a celulei și să acționeze în consecință pentru a ajuta la menținerea echilibrului.
NAD+ este cheia energiei celulare
Atunci când vă gândiți la energie, vă gândiți la băuturi energizante sau cafea? Ei bine, ar trebui să vă gândiți de fapt la ATP, sursa chimică de energie a celulelor umane.
ATP înseamnă adenozin trifosfat și este ceea ce creează energie în celulele noastre, iar NAD+ joacă un rol principal în crearea ATP.
Cu toate acestea, este important să se țină cont de faptul că terapiile intravenoase cu antioxidanți sau alte substanțe ar trebui administrate la recomandarea unui medic specializat, care să evalueze nevoile individuale ale pacienților și să prevină orice riscuri asociate administrării acestor substanțe.
De asemenea, în cazul unor patologii, terapiile intravenoase cu antioxidanți nu ar trebui să înlocuiască tratamentele medicale convenționale, ci să fie utilizate ca adjuvant în îngrijirea pacienților cu diverse afecțiuni.
Bibliografie
- https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#bottom-line
- https://www.healthline.com/health/glutathione-benefits
- What is NAD+ and Why Is it Important? – Elysium Health
- 8 Reasons Why NAD+ Should Be On Your Radar – Elysium Health
- The Science of Sirtuins, “Guardians of the Genome” – Elysium Health
- Lifespan, David A. Sinclair Phd, Matthew D. La Plante