Endometrioza afecteaza multe femei din intreaga lume . Tesut similar mucoasei uterine se gaseste in alta parte a corpului unde nu ar trebui sa fie. Leziunile de endometrioza se gasesc adeseori pe ovare, trompe, uter si pe peretii pelvisului. Ocazional pe septul recto-vaginal si lig. uterosacrate. Endometrioza se gaseste si la nivelul cicatricii de cezariana, de laparoscopie etc. Uneori endometrioza se poate intalni si in interiorul vaginului, vezicii urinare, plaman, coloana vertebrala, creier si piele.
Endometrioza este o boala generalizata, care in stadii avansate poate determina asa numitul „pelvis inghetat”, ceea ce inseamna ca organele interne au fuzionat .
Femeile cu endometrioza se plang adesea de dureri pelvine. Durerea in zona pelvina este unul dintre cele mai frecvent intalnite simptome si deobicei se asociaza cu menstruatia. Uneori este asa de severa incat afecteaza viata de zi cu zi. Durerea poate fi prezenta in orice moment al menstruatiei si la ovulatie, in timpul actului sexual si chiar in timpul urinarii. Unele femei percep durerea in regiunea pelvina, zona intestinala sau chiar la nivelul coloanei lombare.
Femeile cu endometrioza pot acuza deasemenea diaree, constipatie, fatigabilitate, menstruatii abundente si balonare.
Una dintre cele mai importante complicatii cauzate de endometrioza este sterilitatea. Nu toate femeile cu endometrioza sunt infertile, dar intr-un procent de 35% aceasta afectiune este incriminata pentru problemele de reproducere.
Diagnosticul de endometrioza nu este usor de stabilit. Nu exista teste specifice care sa faciliteze diagnosticul. Diagnosticul de certitudine se poate stabilii prin efectuarea unei laparoscopii diagnostice cu biopsie tisulara. Aceasta este o procedura invaziva ce trebuie sa fie efectuata de un chirurg experimentat .
Tratamentul este individualizat in functie de pacient si in functie de localizarea leziunilor endometriozice.